20 вересня 2017, 12:00, Україна

Херсонщина планує розвивати горіхівництво

Питання вирощування волоського горіху у промислових мастабах обговорили під час час круглого столу «Горіхівництво: хобі чи бізнес в сучасних ринкових умовах», повідомляє Херсонської ОДА.

Сьогодні волоський горіх є однією із стратегічних культур, яка користується великим попитом в Європі: щорічно країни ЄС потребують додатково 100 тис. тонн волоського горіху. Україна у свою чергу займає лідируючу позицію у виробництві даної горіхопліднох культури. Серед країн Європи за об'ємом вирощування вогоського горіху Україна посідає 4 місце.

Українські садівники поступово збільшують площі під горіхоплідними культурами
Читати по темі

Маргарита Степанова, заступник директора Департаменту АПР області розповіла, наразі виробництво горіхоплідних культур у області на досить низткому рівні, проте господарства області вбачають перспективу у вирощуванні волоського горіху.

«Горіхівництво є перспективним напрямком для Херсонщини, адже область має значений логістичний потенціал для здійснення експорту даної продукції. На сьогоднішній день частка промислового виробництва волоського горіху у сільськогосподарських підприємствах Херсонщини є досить невеликою - левова доля горіху виробляється саме в одноосібних та приватних господарствах», — повідомила Маргарита Степанова.

Все більше херсонських фермерів оцінюють горіховий бізнес, як цікавий і перспективний. Хоча з моменту висадження горіхового саду доведеться чекати кілька років до отримання перших прибутків, отримувати дохід можна протягом досить тривалого часу, оскільки сортові горіхи плодоносять в середньому 60-80 років. Тому прогнозується, що цей напрямок буде в подальшому активно розвиватись на території Херсонської області.