19 вересня 2017, 10:00, ЗЗР

Через недопуск нових ЗЗР українські аграрії ризикують втратити ключові ринки збуту сільгосппродукції

За оцінками Європейської асоціації захисту рослин, до 40% врожаю залежить від правильно підібраної системи захисту рослин. Відповідно, питання доступності інноваційних пестицидів — це питання продовольчої безпеки держави, повідомляє Latifundist.com.

На превеликий жаль, з кінця минулого року переважна більшість оригінальних інноваційних ЗЗР нового покоління не змогли навіть вступити в початкову стадію державної реєстрації в Україні.

Гальмує процес Закон України «Про пестициди і агрохімікати» в якому віднедавна з’явилась вимога щодо надання підтвердження про реєстрацію препарату у країні виробнику.

Нажаль така реєстрація або взагалі не проводиться, або відбувається одночасно з реєстрацією в Україна. Від недопуску препаратів нового покоління на ринок України прогнозоване недоотримання врожайності становить від 10-40%.

Наразі питання скасування цього необґрунтованого положення закону все ще залишається невирішеним. Але надія є: в кінці червня цього року народні депутати України Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин ініціювали зміни до Закону України «Про пестициди і агрохімікати», покликані скасувати цю бюрократичну перепону.

Аграрії надіються, що ближчим часом законопроект буде прийнятий і до початку нового аграрного сезону український аграрій зможе в повній мірі користуватися всіма перевагами високоякісної інноваційної агрохімії.