18 вересня 2017, 12:30, ЗЗР

В Україні різко знизилась кількість оригінальних ЗЗР

На сьогодні світовими лідерами у виробництві оригінальних ЗЗР є країни ЄС, Швейцарії, Японії, США. Оскільки міжнародні компанії є соціально відповідальними, величезна увага приділяється безпеці таких пестицидів для людини і навколишнього середовища. Створення молекули з високою біологічною ефективністю триває 10-15 років і вартує близько 200-300 млн євро.

Проте з плином часу оригінальні молекули втрачають патентний захист, після чого генеричні компанії починають синтезувати діючі речовини і уже на їх основі виробляють ЗЗР.

Якщо проаналізувати процес реєстрації нових діючих речовин, маємо невтішну тенденцію: ще 5 років тому в Україні щорічно реєструвалося близько двадцяти інноваційних діючих речовин. У 2017 році ця цифра знизилась більше ніж в п’ять разів. Разом з тим кількість генеричних препаратів постійно збільшується. На кожен оригінальний препарат реєструється до 10 і більше генеричних.

По деяким діючим речовинам ситуація виглядає ще гірше: на 160-170 генеричних продуктів припадає лише 7-10 оригінальних. Така зростаюча динаміка є тривожною. У багатьох випадках при виробництві генеричної продукції порушуються процеси синтезу, що призводить до забруднення продукту високотоксичними технологічними добавками.

Крім того, кількість не завжди гарантує якість. Використання одних і тих же речовин, викликає появу резистентності до пестицидів. Відповідно, ефективність препаратів проти шкідників, бур'янів чи хвороб починає знижуватися, і аграрії змушені збільшувати норми витрати препарату, що в свою чергу, призводить до накопичення залишків в ґрунтах та сільськогосподарської продукції.