18 вересня 2017, 08:30, Технології

Унікальний український дрон дозволяє обстежити за годину 100 га поля

Новітні технології дійшли і до українського сільського господарства. Тепер наші аграрії можуть оглянути 100 га поля за годину, а також підрахувати до зернятка все висаджене, повідомляє segodnya.ua.

«Сканувати ґрунт, контролювати врожайність весь сезон і навіть ловити злодіїв допомагає квадракоптер. Нам необхідно детально бачити все поле, але самому обійти таку територію нереально. Дрон допомагає нам бачити якісь об'єкти на поле і відразу розпізнавати, що це», — розповідає Штефан Майндок, бізнесмен з Німеччини, який протягом останніх двох років він консультує українських аграріїв.

Український безпілотник для внесення ЗЗР успішно пройшов перші випробування
Читати по темі

Чудо-дрони для аграріїв розробив Валерій Яковенко. Їх секрет в спеціальній програмі, яка під час відеозапису сканує поле, аналізує інформацію і пропонує фермеру рішення. Хоча ця інвестиція не з дешевих. Тільки коптер коштує в середньому 1 тис. доларів, плюс програмне забезпечення — 2 долари з гектара поля.

«Цей український дрон ми збираємо в Києві і експортуємо за кордон. За 10-12 хвилин він дозволяє створити карту до 1,7 га», — каже винахідник.

Пристрій навіть може порахувати кількість висаджених зерен і тих, які вже зійшли. Більш того — підрахувати всі бур'яни в поле, що дає можливість господарствам оцінювати реальний стан посівів культури. Цією технологією користуються вже тисячі українських фермерів в середніх і дрібних господарствах.