16 вересня 2017, 13:00, Україна

На Прикарпатті запропонували визнати борщівник Сосновського карантинною рослиною

Для того, щоб виділяти кошти на боротьбу з отруйним борщівником, потрібно визнати його карантинною рослиною. Про це йшла мова на засіданні президії Івано-Франківської обласної ради.

Роман Гурський, очільник обласної Держспоживслужби, сказав, що одна рослина борщівника займає 1 м2 площі, виділяє 2000 насінин щороку. Шкода від рослини велика, а як кормова культура вона не використовується. Тому пропонують визнати борщівник карантинною рослиною. У країнах Євросоюзу борщівник давно має такий статус.

Лише на теренах Івано-Франківської області площі проростання борщівника Сосновського складають понад 564 гектари.

«Звертаємось до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана доручити Мінагрополітики врегулювати на законодавчому рівні, враховуючи досвід країн Євпросоюзу, статус інвазивного в Україні борщівника Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden) та внести отруйну інтродуковану рослину до переліку карантинних. У зв’язку з масштабами поширення рослини та недостатністю вжитих на локальному рівні заходів розробити державну програму боротьби з борщівником Сосновського, яка б передбачала системні заходи, відповідне фінансування та ефективний контроль за виконанням», — йдеться у тексті звернення.