13 вересня 2017, 18:00, ЗЗР

Знищення гризунів та передпосівний обробіток насіння на Волині проводять за допомогою спеціальних біопрепаратів

Передпосівний обробіток посівного матеріалу дозволяє  знищити поверхневу інфекцію хвороб на насінні, одночасно підвищуючи імунітет рослин до стресових ситуацій навколишнього середовища (посуха, низькі та високі температури), підвищуємо схожість насіння та енергію проростання (на 10-15 %), коренева система збільшується в чотири-шість разів, кількість продуктивних стебел – в 1,5-2 рази, повідомляє Департамент АПР Волинської ОДА.

«Планриз» підвищує стійкість рослин до збудників хвороб і несприятливих умов навколишнього середовища. Фунгіцидні властивості препарату поєднуються із рістстимулюючою активністю, яка викликає прискорений ріст кореневої системи, підвищує схожість насіння і енергію проростання. Біофунгіцид застосовується: для обробки насіння зернових культур (пшениця, ячмінь) перед посівом з розрахунку 1-2 л/т насіння.

Для запобігання поширенню хвороб, насіннєвий матеріал підлягає обов’язковій лабораторній фітоекспертизі
Читати по темі

У свою чергу «Триходермін» пригнічує розвиток багатьох видів фітопатогенних мікроорганізмів, в тому числі бактеріальних, шляхом впливу на них прямим паразитуванням, конкуренцією за субстрат, виділенням ферментів, антибіотиків та інших біологічно активних речовин, які гальмують репродуктивну здатність патогенів. Обробіток насіння препаратом з розрахунку  2 л/т насіння необхідно проводити за 1-2 дні до посіву, в день посіву — краще у вечірні години.

Бактероденцид вологий зерновий — ефективний екологічно безпечний біологічний препарат для знищення мишоподібних гризунів. Основа препарату — зерно пшениці, оброблене в лабораторних умовах специфічними бактеріями, що спричиняють мишачий тиф.

У результаті використання препарату протягом 5-16 днів гине до 95% гризунів. Біопрепарат використовують в кількості 3-5 г на нору або 1-2,5 кг/га. При високій чисельності гризунів препарат можна вносити з розрахунку 2-3 кг/га.