9 вересня 2017, 12:00, Світ

В Британії зібрали урожай, використовуючи лише безпілотники

За допомогою безпілотної сільгосптехніки науковці обробили 1 га ячменю у графстві Шропшир. Безпілотники використовувались на всіх етапах робіт, включаючи сівбу, догляд та збирання.

Трактор та зернозбиральний комбайн обладнали камерами, лазерами та системами GPS, які дозволили техніці без допомоги людини орієнтуватись у просторі та виконувати сільськогосподарські роботи.

Відстежувати на відстані стан поля допоміг цілий загін дронів. З їхньою допомогою вчені збирали зразки ґрунту та аналізували стан посівів. Також на полі було встановлено датчики для моніторингу агрокліматичних умов. Догляд за рослинами здійснювався за допомогою автоматичних систем обприскування.

На проект під назвою Hands-Free Hectare британська влада виділила £200 000. За словами Кіта Франкліна, інженера та керівника проекту, це був найдорожчий гектар ячменю в історії.  Проте, вважає науковець, експеримент того вартий, адже він доводить, що усі сільськогосподарські процеси можна автоматизувати, використовуючи вже існуючі технології. Поки що цьому заважає надто громіздка сільгосптехніка. Машини менших розмірів будуть виконувати задачі точніше та менше нашкодять ґрунту.

Незважаючи на успішне завершення проекту, вчені зіткнулися з труднощами. Обладнаний датчиками трактор не міг рухатися по прямій колії, тому посіви вийшли нерівними. Також вченим не вдалося переобладнати трактор для проведення обприскувань. Окрім того, обстеження посівів дистанційно на відео виявилося більш складним завданням, ніж обстеження поля в реальності.