8 вересня 2017, 10:00, Посівна

На Полтавщині сходи ріпаку отримали дружні, проте засмічені

На північному сході Полтавської області деякі господарства посіяли озимий ріпак ще у другій декаді серпня. Дощі, які пройшли з 27 по 30 серпня, а також на початку вересня, посприяли появі дружних сходів культури. Але досходовий гербіцид вносився ще під час посухи, тож препарати спрацювали дуже погано.

«Сіяли у суху землю, сподівалися на обіцяні синоптиками дощі. Але вони пішли пізніше, ніж ми розраховували. Тому обробку ґрунтовими гербіцидами також проводили по сухій землі та під час спеки. Препарати спрацювали дуже погано, посіви хоч і рівномірні, та дуже засмічені. Після дощів гарно почав рости не лише ріпак, а й бур’яни також», — говорить агроном ПСП «Оберіг» Дмитро Гришко.

У інших господарствах, розташованих далі на схід, ріпак лише починають сіяти, кажуть, що чекали дощів, аби розпочати сівбу.

«Ми спочатку говорили тим агрономам, що вони запізно сіють, треба б раніше. А тепер бачимо, що вони будуть у виграші, бо і сіють у вологу землю, і досходову гербіцидну обробку проведуть з набагато більшою ефективністю. Хай вони і сходи отримають пізніше, зате ті сходи будуть чистими, не так, як на наших полях», — говорить агроном Гадяцької філії ПрАТ «Агрокрай» Олег Зубко.