6 вересня 2017, 10:07, Технології

Порушення балансу мікробіоти ґрунту є головною причиною хвороб рослин — думка

«Існує велика зацікавленість в управлінні корисними асоційованими рослинами організмами, , щоб зберегти рослини здоровими та боротися з хворобами та шкідниками. Багато мікроорганізмів науковці вже давно оцінили за їхню здатність допомагати рослинам залишатися здоровими завдяки кращому харчуванню або захисту», — говорить Крауч.

Він пояснює, що біота певної ділянки ґрунту є сталою та подібна до мікрофлори кишечника людини: усі види організмів виконують певну функцію та співіснують у певній взаємодії. Коли баланс мікрофлори порушено, виникають хвороби. Багато з найсерйозніших хвороб сільськогосподарських культур та інших рослин пов'язані саме із змінами мікробіоти ґрунту. Ось чому важливо досліджувати, які зміни агротехнологій впливають на мікроби.

Наразі вчені досліджують ДНК знайдених у ґрунті мікроорганізмів та порівнюють зразки з різних полів, щоб виявити, наскільки відрізняється біота та як саме ці відмінності впливають на рослини, що ростуть у тих місцях.

«Сільськогосподарські райони та інші природні простори дуже вразливі до негативних змін. Мікробіоми пропонують нову і практично невикористану можливість впливати на взаємодію рослин та мікробів з метою підвищення продуктивності та здоров'я рослин», — говорить експерт.