5 вересня 2017, 14:09, Технології

Спектроскопія допоможе оптимізувати рослинництво

Аграрії добре знають, що від складу ґрунту та його текстури значною мірою залежить успіх вирощування тієї чи іншої культури. Різні рослини мають різні потреби у воді, поживних речовинах та в повітрі. Коли вони ростуть у ґрунті, що має правильну текстуру, кореневій системі легше доставити рослинам потрібну кількість води, добрив або пестицидів. Тому датські дослідники показали новий високотехнологічний метод, швидкий, економічно ефективний і портативний. Ця техніка допоможе легше визначити текстуру ґрунту певної території або навіть великі площі по всьому світу.

Спектрометр нового покоління з портативними сенсорами NIRS дозволяє за хвилину визначити склад та текстуру зразка ґрунту за рахунок вимірювання видимого короткохвильового інфрачервоного спектру. Датчики  з NIRS можуть виявити відмінності в розмірах частинок через те, як вони розсіюють світло. Група дослідників встановила, що vis-NIRS може забезпечити детальні вимірювання текстури ґрунту, які не залежать від визначень, використаних різними ученими для опису глини, мулу та піску.

Масштаб цієї технології все ще зростає. Одного дня бортові та космічні датчики можуть мати можливість генерувати дані для картування детальних характеристик ґрунту, у тому числі текстури ґрунту, по всьому світу.