1 вересня 2017, 10:00, Урожай

Вовчок соняшниковий — головний ворог агрономів Херсонщини

Агрономи Херсонщини найжорстокішим ворогом олійної вважають вовчок соняшниковий. Цьогоріч бур’яном заселені більшість полів регіону. Проте це не зупиняє місцевих аграріїв, культуру продовжують вирощувати, шукаючи ефективні методи боротьби з вовчком.

АгроЕкспедиція Соняшник 2017. Херсонська область
Читати по темі

Юрій Святецький, Регіональний представник компанії BASF у Херсонській області розповідає, за час АгроЕкспедиції на усіх, крім одного полі було зафіксовано поширення вовчка. На думку експерта, така кількість бур’яну є справжньої проблемою місцевих агрономів.

«Сьогодні лише на одному полі ми не побачили вовчок. У Бориславському районі вже є 6 рас вовчка. Через рік-два на Херсонщині 60-70% соняшника будуть вирощувати за технологією Clearfield®», — повідомляє Юрій Святецький.

Ігор Котенко, менеджер компанії «Бізон-Тех» також нарікає на масове поширення вовчка у регіоні. Вирішення проблеми бачить у обов’язковому застосуванні стійких гербіцидів.

«Соняшникові поля гарні, єдине, чого хотілося б, щоб земля була краща та більше опадів. Єдине, що псує картину, це головна проблема усього регіону, вовчок, тут його вже 5 рас. Але для попередження його появи потрібно застосовувати стійкі гібриди», — наголошує Ігор Котенко.

Ще однією проблемою господарств півдня є аномальна спека та критично низький рівень вологи у ґрунті.

Директор Херсонської філії компанії «Бізон-Тех» Володимир Кравець говорить, що цього року погодні умови у регіоні були дуже жорсткими.

«У минулому році було більше дощів і температури були помірнішими, не було такої спеки у період наливу. Недобір по валу соняшника буде як мінімум 20-30%, а на Херсонщині можуть недобрати і всі 50%. Це дуже серйозно», — наголошує експерт.

Наразі господарства Херсонщини продовжують обмолот посівів соняшнику. За даними проекту «Урожай Онлайн 2017», станом на 29 серпня аграріями обмолочено 11% прогнозованих під культурою площ. Середній показник урожайності при цьому становить 1,06 т/га.