31 серпня 2017, 18:30, Посівна

Науковці назвали основні причини загибелі озимих під час перезимівлі

Озима пшениця гине не лише взимку. Чимало її рослин руйнуються ще у фазі сходів.​ Причинами загибелі рослин можуть бути зниження схожості у польових умовах. Через різницю між лабораторною і польовою схожістю можна недорахуватися третину, а то і навіть половину рослин, повідомляє pni.com.ua.

70% рослин озимої пшениці можна втратити через дію шкідників та хвороб, через несприятливі погодні умови гине від 20 до більше ніж 50%, бур’яни знищують 15-20% рослин.

Чимала частина рослин випадає через внутрішньо видову конкуренцію. Це стосується згущених посівів і насіння з різною глибиною загортання. Якщо рослини посіяні глибше, вони зійдуть пізніше, ніж ті, які посіяні ближче до поверхні ґрунту. У таких рослин відбувається відставання у рості кореневої та наземної системи. Коли система менш розвинута, вона не здатна поглинати в повній мірі ту, кількість поживних речовин, які засвоює рослина, яка добре розвивається. 

Також важливу роль відіграє польова схожіть культури. При вирощуванні озимої пшениці за інтенсивною технологією польова схожість повинна становити 80-90%, тоді як у господарствах, згідно з статистичними даними, вона не перевищує 50-70%, внаслідок чого, до половини насіння не дає сходів.

​Разом з тим, озима пшениця гине не лише взимку. Чимало її рослин руйнуються ще у фазі сходів. Озима пшениця випадає навіть більше під час весняно-літньої вегетації, ніж в осінньо-зимовий період.