Сьогодні, 16:40 Україна

На Одещині на площах, де не посіяли через посуху ріпак, сіятимуть льон

Про це в коментарі для Kurkul.com розповів головний агроном СВК «Родина» Василь Небога.

Він зазначив, що загалом тенденції до збільшення площ під льоном на Одещині не спостерігається. Проте багато хто його сіє, коли через невдалу осінь не посіяли ріпак, а соняшник вирощувати не планують.

«Рік збільшують, рік зменшують. Якщо більше сіють ріпаку, зменшується льон. Якщо ріпаку мало посіяли, збільшують площі під льон чи соняшник. Льон як страхова культура, її можна посіяти пізніше. Ми цього року посіяли ярий ріпак і льону 92 га. Хтось поставив акцент на льон. Ярий ріпак для нашої зони — це дещо незвично, ризиково», — зазначив агроном.

Читати по темі: Льон олійний: технологія вирощування, насіння, економіка. Поради фахівців

За словами Василя Небоги, аграрії Одещини все ж надають перевагу льону, а не соняшнику, оскільки він витягує вологу і забирає з ґрунту багато поживних речовин. Проте льон має один недолік — його дуже важко збирати. 

Торік господарство вирощувало льон на 102 га. Для СВК «Родина» це досить невелика кількість.

Також агроном додав, що цьогоріч середня врожайність льону у їх господарстві була на рівні 1,5 т/га. Загалом на Одещині вона коливалась від 0,5 до 1,8 т/га. З врожайністю менш як 1 т/га збирали господарства тих районів, які найбільше потерпали від посухи.

Врожай у СВК «Родина» продають не відразу, оскільки мають склади для зберігання.

До слова, для захисту посівів у господарстві використовують засоби бренду DEFENDA від компанії LNZ Group. Придбати засоби можна інтернет-порталі LNZ web.

 

Олена Басанець, SuperAgronom.com