31 серпня 2017, 12:00, ЗЗР

На Черкащині ніяк не можуть впоратись з ваточником сирійським, подекуди бур'яном засмічено 50% полів

Олександр Васильович, аступник директора з наукової роботи Черкаської дослідної станції Інституту землеробства НААН уже п’ять років упритул вивчає ситуацію з ваточником сирійським на Черкащині. Рослина-паразит завдає великих втрат: ґрунти навколо ватника ущільняються, посилюється випаровування та поверхневе стікання води, змиваються дрібнозем та гумусові речовини, повідомляє golos.com.ua.

«Подекуди ваточник знижує врожайність культур на третину. Ареал його за ці роки збільшився в області на 30-40% й активно поширюється на північ. Якщо ще рік-два буде така бездіяльність, то доведеться виводити поля з сівозміни під пар, щоб очистити саме від ватника. Наразі ситуація з агресивним поширенням ваточника виходить з-під контролю», — розповідає Олександр Демиденко.

Ваточник сирійський: радість для бджолярів, справжня біда для агрономів
Читати по темі 

Ваточник сирійський містить фурфурол — речовину, яка широко використовується у виробництві пластмас, і асклепіадін — сильний інсектицид, який вберігає його від усіх шкідників.

Вирубування або зрізування рослин лише стимулює подальший розвиток кореневої системи, скошування сприяє через наступні п'ять-шість днів вторинному відростанню пагонів і збільшенню їх на одній рослині до шести, а культивація призводить до появи нових рослин з подрібнених коренів, які проростають з глибини 30 см.

Жодний разовий обробіток гербіцидами, навіть за стовідсоткового знищення надземної частини, не забезпечить остаточного знищення ваточника. Лише цілеспрямована 2-5-річна боротьба, поєднання глибокої оранки з хімічним впливом може знищити може допомогти у боротьбі з шкідником.

Фахівці державних інспекцій захисту рослин Черкаської області у виробничих дослідах господарств вивчають та аналізують ефективність деяких діючих речовин. Позитивні результати отримали співробітники лабораторії гербології Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України після обприскування баковою сумішшю гербіцидів чистопол, хлібодар плюс осотин з прилипачем.

Як консультує Олександр Демиденко, найвищий рівень контролювання ваточника сирійського був після застосування бакової композиції Старане. Саме цей новітній препарат знищив надземну і підземну частину рослин бур’яну.