Сьогодні, 13:15 Україна

Погодні умови є винятково сприятливими для міграції злакових мух — НААН

Посівам озимого ріпаку найбільше загрожує ріпаковий пильщик.

«На посівах ріпаку озимого ймовірне заселення трачем, таке заселення особливо небезпечне на полях, де сівбу проведено у другій половині серпня – початку вересня. Достатні запаси продуктивної вологи дозволяють провести якісний зяблевий обробіток на полях звільнених від попередньої культури, чим варто скористатись, враховуючи, що наявна волога через її дефіцит у глибоких шарах може бути швидко втрачена, — повідомляють фахівці.

До слова, сходи озимого ріпаку продовжують заселяти та пошкоджувати хрестоцвіті блішки.

Головним завданням на сьогодні, на думку фахівців із захисту рослин Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН є контроль за фітофагами там, де при протруюванні насіння був відсутній інсектицидний компонент. Науковці Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН рекомендують після появи повних сходів, але до фази «кущіння» провести моніторинг посівів, а саме зробити підрахунок густоти посівів (оптимальна густота не менше ніж 350-400 рослин/м²). Повне осіннє обстеження необхідно провести перед припиненням вегетації.

Жовтневі опади на Одещині сприяли поповненню запасів вологи у посівному шарі ґрунту, на сході ситуація залишається складною
Читати

Щодо стану посівів озимих культур, в НААН зазначили, що пшениця озима, що висівалась 23 вересня після непарових попередників, має густоту рослин 382-416 шт./м² та зараз сформувала 2-3 листки. Ріпак озимий, що висівався 29 серпня, залежно від попередника зараз знаходиться у фазі «утворення 4-7 листків», а за пізньої сівби 23 вересня, завдяки опадам, забезпечив дружні сходи та сформував 2 справжніх листка.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com