Сьогодні, 16:24 Урожай

На Миколаївщині збирають соняшник із середньою врожайністю 1 т/га

Соняшник-2024: недобір урожаю через посуху, але технології все одно дають перевагу
Читати

Зазначається, станом на 10 жовтня українські аграрії намолотили 8,7 млн т соняшника. Середня врожайність по Україні 2 т/га. На Миколаївщині соняшник зібрано з 88% площ, врожай склав 469 тис. т. Середня врожайність в області лише 1 т/га. Таку низьку врожайність фіксують ще і на Херсонщині. Області довгий час потерпали через дефіцит опадів.

Як розповів Вʼячеслав Баранюк, керівник Миколаївського представництва LNZ Group, через недобір врожаю фермери регіону притримують насіння. Така ситуація спостерігається і в інших регіонах України. Більшість сільгоспвиробників з огляду на очікування нижчого врожаю соняшнику у 2024 р. зайняли позицію стримання реалізації

Серед інших проблем виробництва соняшника у аграріїв області — ураження пероноспорозом. Причиною його виникнення фахівець назвав порушення сівозміни та значні перепади температури у травні. Це призвело до ураження посівів на початкових фазах розвитку, а надалі до зниження урожайності. Хворобу фіксували навіть на тих гібридах, які генетично стійкі до неї.

До слова, через ураження соняшника пероноспорозом, втрати врожаю можуть становити до 50%. Для уникнення цієї хвороби варто сіяти генетично стійкі або толерантні до пероноспорозу гібриди, знищувати падалицю та дотримуватись просторової ізоляції.

Захищати вже уражені посіви Вʼячеслав Баранюк радить завдяки фунгіциду Ультралін, який містить 300 г/кг цимоксанілу та 250 г/кг азоксистробіну.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com