30 серпня 2017, 14:30, Урожай

Через примхи погоди урожайність соняшнику на Миколаївщині знизилась на третину

Головний агроном Олег Біднина розповідає, навесні розраховували, що урожайність культури складе хоча б 3,5 т/га проте літня спека та брак продуктивної вологи у ґрунті внесли свої корективи. Дощі на полях господарства цьогоріч були, проте їх ефективність прирівнювалась до нуля.

«Клімат в нас посушливий, тут зона ризикованого землеробства. Сівбу провели в оптимальні строки у вологий ґрунт. Але з травня опадів було дуже мало, соняшник вийшов низенький і потенційна урожайність не та, на яку чекали. «Зарядили» ми його на 3,5 т/га, а отримаємо у кращому випадку 2,5 т/га.  Мало опадів випало, тут випадало у нас в період вегетації з кінця квітня по кінець травня може 40 мм, більше не було. Тобто соняшник тримається взагалі незрозуміло на чому, вологи не було», — коментує ситуацію Олег Біднина.

АгроЕкспедиція Соняшник 2017. Миколаївська область: МТД-Основа та Орбіта
Читати по темі

Агрономи господарства відповідально ставляться до обробітку культури, намагаються дотримуватись технології, проте останнє слово вже ж за погодою.

На думку Віталія Сівака, агронома відділення «Жовтневе», цьогоріч за низьких показників урожайності олійної у країні спостерігатиметься дефіцит насіння соняшнику.

«Така погода у літні місяці зрівнює результати, скільки б ми добрив не вносили. У нашій зоні ризикованого землеробства працювати непросто. Минулого року ми також потрапили у складні кліматичні умови, урожайність була 2,2-2,3 т/га, тому що не було дощу. Зараз весь південь Херсонської області збирає соняшник по 0,3-0,9 т/га. Я прогнозую цього року в Україні урожай соняшника на рівні 10 млн тонн, тому ціна повинна бути цікавою», — говорить Віталій Сівак.

У відвіданих командою АгроЕкспедиції господарствах Миколаївщини ані високоолеїновий, ані кондитерський соняшник не вирощують. Кажуть, високоолеїнові гібриди менш урожайні, ніж класичні. Тому обирають «синицю в руках».