Сьогодні, 13:30 Урожай

Посуха суттєво зменшила урожайність ранніх та пізніх культур на Кіровоградщині

Про це пише Суспільне.

Ранніх зернових та зернобобових культур — пшениці, ячменю, гороху, жита та вівса зібрали на 214 тис. т менше, ніж торік — 1,84 млн т. Попри зниження врожайності, зібраного достатньо для забезпечення продовольчих потреб населення регіону.

Щодо ріпаку — його зібрали 161 тис. т. Середня врожайність 2,47 т/га, що на 0,24 т/га менше, ніж торік.

Через погоду пізні культури почали збирати на два тижні раніше. Їхня врожайність, як і у технічних культур, менша за торішню. Нині триває збирання кукурудзи, сої та соняшника.

  • Середня врожайність кукурудзи — 3,32 т/га, що на 1,8 т/га менше, ніж торік.
  • Середня врожайність сої  — 3,32т/га.
  • Середня врожайність соняшнику — 2 т/га. Заплановане зниження врожайності – 20%.

Посуха й спека вплинули й на врожайність соняшника, і на якість насіння, його олійність. Олійність в деяких господарствах — нижча за базову.

Літо 2024 року було найспекотнішим за період спостережень — з 1945 року. Загальна кількість опадів на більшій території області становила 19-35% від норми. За таких погодних умов, запаси продуктивної вологи в ґрунті зменшились, що вплинуло і на збиральні роботи, і на сівбу культур. На сьогодні запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту незадовільні, місцями ґрунт був зовсім сухий. Пройшов дощ — підприємства відновили збирання врожаю й посівну кампанію озимих.

Якщо погода сприятиме, закінчити збирання пізніх культур в області планують у жовтні, під урожай 2025 року озимими на Кіровоградщині планують засіяти 392 тис. га, що більше площ минулого року.

 

Олена Басанець, SuperAgronom.com