Сьогодні, 09:00 Україна

10% в сівозміні цукрового буряку можуть мінімізувати ризики

Програму «Цукровий буряк — вибір розумних!» УПІ-АГРО започаткував чотири роки тому. Суть полягала в тому, щоб заохотити якомога більше аграріїв до вирощування буряку, зробити більш прогнозованим внутрішній ринок, наростити об'єми виробництва і продажів. 

Досвід виявився позитивним. Раніше компанія закривала 90% переробки заводів власною сировиною і лише 10% за рахунок партнерської, тепер співвідношення — 50 на 50. На старті партнери сіяли 3 650 га буряку, в 2024 році — у вісім разів більше, 23 тис. га. 

«Ми розуміємо, що цукровий буряк вже не найбільш маржинальна культура. Ми це кажемо відверто і чесно. Вона конкурує з 2-3 культурами в нашій зоні, на яких можна заробляти. І ми не кажемо, що треба сіяти «трьохпілку»-«чотирьохпілку». Але раз в 7-10-12 років цукровий буряк гарно почуває себе в сівозміні з ріпаком і соняшником. І маючи до 10% в сівозміні цукрового буряку, ви мінімізуєте свої ризики. Бо де одна культура «просіла», інша — «вистрілила», — каже Олександр Гавріш.

Читати по темі: Чи буде солодко від цукрових буряків агроному, залежить від технології вирощування (частина 1)

У випадку з цукровим буряком навіть за несприятливих погодних умов можна зібрати пристойний урожай і не піти «в мінус», хоча й на космічну маржу розраховувати не треба, додає він.

«У 2020 році теж була посуха. І при нашій трьохпільній сівозміні ми все одно вийшли на 45-50 т з га. Я до чого? Цукровий буряк — це не панацея. Але в 2022 році він багато кого врятував, бо на цукор була ціна. Ми входимо в той період, коли на світовому ринку ціна стабілізувалася. Вона завжди була приблизно $500-600 доларів. Зараз за цукор пропонують десь $540. Тобто, це не «космос» — $2-3 тис, але це ніколи не буде мінусом». 

Додамо, що в 2024 р. в Україні посіяно 258 тис. га цукрових буряків. Станом на кінець вересня збирання розпочали аграрії 11-ти областей. Наразі вже викопано на 20% площ. Найбільше за площею вже зібрано у Вінницькій (8,1 тис.га) та Полтавській областях (8,2 тис.га).
Середня врожайність по Україні станом на кінець вересня 47,5 т/га

Алла Гусарова, SuperAgronom.com