Сьогодні, 12:00 Україна

Рентабельність вирощування технічних конопель може сягати 180%

Як зазначила керівниця сектору «Сільське господарство» BRDO Ірина Грузінська, рентабельність від прибутку при вирощуванні конопель як сировини для волокон становить 30-60%, насіння — понад 110%. Якщо виробник зможе реалізувати частини рослини повністю, цей показник може перевищити 180%.

Серед ключових факторів, які вплинуть позитивно на українське коноплярство у 2025 році, Ірина Грузінська називає продовження лібералізації галузі. Реформа остаточно запрацювала в серпні 2024 року, тому фермери остаточно відчують регуляторні послаблення наступного року перед посівною.

Читати по темі: Особливості вирощування технічних конопель. Рекомендації Інституту луб'яних культур НААН

Також галузі сприяє відкриття індустріальних парків, що спрямовані виключно на сферу вирощування і переробки промислових конопель. Зараз в Україні діють два таких кластери: індустріальний парк «Ма’Рижани» в Житомирській області, головним резидентом якого є однойменна Ma’Rijany Hemp Company, а також HEMPY UA Industrial park у Рівненській області.

Такий формат розміщення переробних кластерів в регіонах традиційного вирощування конопель сприяє скороченню логістичних витрат і дозволяє обєднувати під одним дахом кілька компаній одного профілю.

Як розповіла голова ради директорів Асоціації розвитку льонарства і коноплярства України Віра Ульянченко, вирощування промислових конопель перспективне для України ще і через високий попит на них в Євросоюзі. З 2015 по 2022 рік виробництво конопель в ЄС виросло на 84% — з 97 тис. тонн до 179 тис. тонн, і продовжує збільшуватись разом з попитом.

«Зараз Європа здатна повністю переробити вирощені в Україні коноплі, і готова споживати ще більше. Враховуючи малі обсяги їх вирощування у нас, європейський ринок збуту є, фактично, необмеженим для нашого бізнесу», — додала Віра Ульянченко.

За її словами, аграріям варто придивитись до вирощування конопель на експорт.

«На цей товар не встановлені мита та квоти, а його постачання не дратує фермерів з сусідніх країн і не призводить до протестів, як це сталося торік з зерном, цукром чи курячими яйцями», — підсумувала голова ради директорів Асоціації розвитку льонарства і коноплярства України Віра Ульянченко.

Олена Басанець, SuperAgronom.com