30 серпня 2017, 11:30, Посівна

Науковці дали поради щодо оптимальних строків сівби озимих культур

Помилкові терміни сівби озимих однаково негативно впливають як при занадто ранньому посіві, так і при спізненні, повідомляє pni.com.ua.

Якщо посіяти озимі зарано, культура набере додаткову вегетативну масу, розпочне активне кущення. У наслідок переростання інтенсифікуються процеси поглинання поживних речовин, що приводить до значного зниження зимостійкості. У такому випадку посіви стають легкодоступною мішенню для шкідники, спостерігається значне забур’янення.

З пізніми строками сівби, культура не встигає розкущитись, а значить, не дотягує у розвитку кореневої системи та надземної маси. У будь-якому випадку помилкові строки сівби озимих — неминучі втрати урожаю.

Оптимальні строки сівби озимих дуже суперечлива тема, адже має доволі багато факторів впливу. Варто враховувати попередників, стан ґрунту, наявність вологи, та звичайно ж погодно-кліматичні умови саме цього року. Не має ніякого сенсу сіяти озимі під час посухи, але також ні в якому разі не можна занадто «перечекати» і розпочинати посів незадовго до снігу.

Найкращі строки сівби озимих, зокрема пшениці, — такі, щоб сходи не встигли перейти до 3-го — 4-го етапів органогенезу. Але в той же час, на момент припинення досягли такого стану, аби весною швидко почалась диференціація конусу наростання і формування зачаткового колоску. На даних етапах розвитку, дуже важливо наскільки рослина зможе використати осінньо-зимові запаси поживних речовин у ґрунті.

Під урожай 2018 року озимим ріпаком засіяно 429 тис. га площ
Читати по темі

В загальному випадку, вдалими строками сівби озимих вважають такі, які підходять під два критерії: встановлюється середньодобова температура повітря близько 15°С, і тривалість осінньої вегетації складатиме 40-50 днів. Приблизно це виходить друга половина вересня — перша третина жовтня. Разом з тим, терміни посіву озимих культур потрібно обирати з урахуванням умов в певному регіоні у даний час.