Сьогодні, 09:03 Посівна

На більшості площ під озимину на Дніпропетровщині зберігається жорстка ґрунтова посуха — гідрометеорологи

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на регіональний центр з гідрометеорології.

За даними синоптиків, максимальна температура повітря сягала 33 °С, а поверхня ґрунту в цей час нагрівалась до 53 °С. У найбільш холодні дні температура повітря знижувалась до 4 °С тепла. Опади спостерігались в кількості від 1 до 10 мм, місцями — від 11 до 20 мм.

«Агрометеорологічні умови декади для проведення сівби озимини під урожай 2025 року були складними. Кількість опадів після тривалого бездощів’я виявилась недостатньою для ефективного поповнення вологозапасів ґрунту. На більшості площ призначених під сівбу озимини зберігається жорстка ґрунтова посуха, лише в деяких районах на сході області зволоження верхніх шарів ґрунту дещо покращилося і господарства розпочали сівбу озимого ріпаку та озимих зернових», — сказано у дописі.

Вологозапаси ґрунту на полях, призначених під посів озимої пшениці, на переважній території області залишаються вичерпаними, зазначили в гідрометцентрі.

Сівба озимини протягом декади відбувалася дуже повільно. Погодні умови для проведення посівних робіт на переважній території області залишаються складними.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com