Сьогодні, 12:00 Техніка

Покращення якості висіву збільшує рентабельність вирощування сільгоспкультур на 10-15% — досвід

Про це Traktorist.ua розповів агроном господарства Олександр Скиба.

Забезпечити такий результат господарству вдалося із використанням пневматичної сівалки Väderstad Spirit з робочою шириною 6 м, яку використовують для сівби зернових. 

«До придбання цієї сівалки, максимальна врожайність пшениці була близько 50 ц/га. Зараз ми досягаємо результатів у 73 ц/га. Це суттєве зростання, яке можна пояснити покращенням якості сівби, дотриманням глибини загортання насіння, а також швидкістю роботи. З цією сівалкою ми обробляємо до 80 га за зміну. Внаслідок цього зменшуються витрати на паливо та скорочується час виконання агротехнічних операцій. Таким чином, у нас сівалка окупилася за один сезон», — розповів Олександр Скиба.

Він додає, що сівалка Spirit дозволяє зменшити кількість агротехнічних операцій та забезпечити рівномірні сходи на різних типах рельєфу. 

«Ми працюємо на чорноземах, і навіть після дощів сівалка продовжує працювати без значних затримок. Це важливо, оскільки в таких умовах ми зберігаємо високу продуктивність навіть на складних ділянках поля», — пояснює головний агроном.

Зі слів головного агронома, покращення якості висіву сприяло підвищенню ефективності роботи, що збільшило загальну рентабельність вирощування культур на 10-15%.

ТДВ «Оржицький завод «Райдуга» має зембанк 2000 га, на якому вирощують озиму пшеницю та ріпак, сою, кукурудзу, соняшник, а також ячмінь. Під пшеницю відводиться 500 га, під ріпак — 300 га, 50 га — під ячмінь, а решта розподілена між соєю кукурудзою та соняшником.

Читайте також: Скільки насінин висівати на погонний метр: науковець порадив найпростіший спосіб

Оскільки технології вирощування в агропідприємстві коригують залежно від сезону, застосовувалися різні варіанти внесення добрив — і під основний обробіток, і в якості додаткового підживлення. Залежно від погодних умов, або збільшується кількість рідких добрив, або, якщо вологи недостатньо, застосовуються гранульовані добрива. 

 «Озимий ріпак ми сіяли на полі площею 106 га з нормою висіву 500 тис. насінин на гектар. При посіві вносилось 100 кг/га поліфосфату. Обробіток ґрунту — оранка на 25-27 см, вносився КАС 200 кг/га», — каже Олександр Скиба.

Для внесення добрив машина оснащена містким двосекційним бункером об’ємом 5000 л, який має великий отвір для завантаження насіння і добрив. Крім того, пересувна перегородка в бункері дозволяє регулювати співвідношення об’ємів між насінням і добривами у співвідношенні 40:60; 50:50 або повністю все насіння 100%. 

Зі слів торговельного представника «Väderstad Україна» Володимира Свинаренка, кожне господарство може обрати сівалку Spirit із різними способами внесення добрив: FIX, Nordic або InLine.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com