Вчора, 13:45 Урожай

Найбільший урожай соєвих бобів за всю історію прогнозують цьогоріч в Україні

Незважаючи на те, що липнева спека та дефіцит опадів влітку значно знизили потенціал урожайності цієї культури, приріст виробництва Україна може отримати завдяки великій посівній площі, що значно перевищила попередні очікування. Оновлені офіційні дані щодо посівних площ під соєю в Україні вказують  2,66 млн га (+44% до 2023 р.), експерти АПК-Інформ оцінюють цей показник на рівні 2,6 млн га (+28% до 2023 р.).

Читати по темі: Соя: урожайність та скільки зібрано в Україні у 2023 р. по областях

«Але чи компенсує очікувана кількість урожаю необхідну якість — питання відкрите, адже темпи збиральної кампанії хоч і вище минулорічних, збирання дещо сповільнилося через нерівномірні дощі на значній території країни», — зазначається в повідомленні.

Технологія вирощування сої: основні аспекти, поради науковців та досвід практиків
Читати

Так, станом на 12 вересня в Україні сою зібрано більш ніж з третини від прогнозної площі до збирання (станом на 14.09.2023 р. — лише 14%) за середньої врожайності 2,03 т/га проти 2,43 т/га минулого року.

Учасники ринку повідомляють про активне надходження пропозиції сої нового урожаю від аграріїв, які побоюються подальшого падіння ціни і цілком вірогідно, що поспішають зі збиранням. Як наслідок — проблеми з якістю сировини нового урожаю все ще спостерігаються і в основному стосуються недозрілості бобів та низького протеїну, що зазначили при формуванні запасів як переробники, так і експортери. Покращення якісних показників та урожайності в середньому по країні очікується з активним долученням до жнив західних областей, де спостерігався помітно менший вплив негативних погодних умов, і потенціал урожайності очікується вищим порівняно з центральними областями.

«Очікування рекордного урожаю-2024 сої не тільки в Україні, а й у світі, сприяло істотному падінню ціни на соєві боби, і подальші цінові перспективи української сої в новому сезоні теж виглядають досить песимістично. Попри зростання внутрішньої переробки, ринок в більшій мірі залишається експортно-орієнтованим (в сезоні-2024/25 на експорт може припасти близько 57%) і перебуває під тиском великої пропозиції сої з Південної Америки та очікуваного підвищення виробництва культури в Північній Америці», — зазначають аналітики АПК-Інформ.

На тлі зростання попиту на сировину, пошуку якісної сировини та активних експортних відвантажень зниження закупівельних цін на українську сою в середині вересня дещо сповільнилось, а на експортному напрямку минулого тижня навіть спостерігалося незначне укріплення цін в межах 5-10 USD/т — до 380-385 USD/т CPT-порт.

У разі сприятливих умов експорт української сої в 2024/25 МР може зрости до 3,5 млн тонн (+7%). Кажуть аналітики.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Дослідження біопрепаратів у посівах сої на полігоні Kernel — що продемонструвала Польова студія