16 вересня 2024, 12:00, Посівна

У прифонтовій громаді на Донеччині сіють лише озиму пшеницю, техніку вивозять одразу після робіт

Про це пише Суспільне.

Перед початком посівної працівники підприємства ремонтують техніку, щоб виїхати на поле. За словами директора сільськогосподарського товариства, поле обробили та культивували для озимої пшениці.

«Насіння — своє, перша репродукція, площі підготовлені. Тобто десь 450 гектарів плануємо посіяти. Щоб щось робити на весну, чесно кажучи, не лежить душа. Не дай боже сьогодні-завтра прийдуть — все. Ми вирішили — весняна буде обробка ґрунту навесні. Що вийде, то вийде», — розказав директор Анатолій Поляцьковий.

Сіятимуть цьогоріч лише озиму пшеницю. Через наближення лінії фронту та постійні обстріли ухвалили рішення ріпак не вирощувати.

«Ріпак озимий — дорога культура, і ми в цьому році робимо паузу. У зв'язку з обстрілами. Насіння десь на сто гектарів — треба буде 200 тисяч, плюс добриво — 250. Півмільйона відразу. Плюс з серпня треба дві-три обробки зробити хімічні, щоб його виростити, а це дуже затратно», — зазначив Анатолій Поляцьковий.

Зараз закінчують прибирати соняшник, залишилося 170 га, додав Анатолій Поляцьковий.

«Такого врожаю ніколи в нас не було. Тому, що дощів не було. Посуха і якщо на соняшник більш-менш, трохи вийшло, що випали опади та посіяли. Посіяли ми з кукурудзою одночасно, але кукурудза вологу любила», — пояснює аграрій.

Всього у підприємства 1059 гектарів полів. Врожай вивозять в Дніпропетровську область, там зберігають, бо російські війська знищують склади в Іллінівці. На одному зі складів, де зберігали 40 тонн соняшника, врожай, за словами чоловіка, вдалося врятувати після обстрілу.

«Воно вдарило — КАБ. Було зерно — соняшник. Врятувало те, що не влучило по селітрі. Зараз ми боїмся там зберігати, ми все вивозимо за межі Донецької області. Зараз от вже евакуювали техніку найдорожчу, яка є. Комбайни залишили і трактор бігає — найдорожчий. Посіємо озиму, культивацію зробимо — і теж вивеземо», — каже чоловік.

За словами Анатолія Поляцькового, російські окупанти розбили три його склади. Один з них відремонтували, інші — не планують. Більшість техніки також вивозять на Дніпропетровщину, тут залишають найнеобхіднішу.