29 серпня 2017, 15:00, ЗЗР

Вчені винайшли новий засіб боротьби з мінуючою міллю

Власники теплиць, на базі яких проводились досліди повідомляють, що наростання популяції шкідника моментально зупинилося, повідомляє fruit-inform.com.

За словами одного з учасників випробувань Річарда Беземера, представника господарства, вперше в їхньому господарстві мінуюча міль з'явилася в 2016 році. Випробування нового засобу виявилися надзвичайно успішними, а витрати на придбання феромону компенсувала економія на інсектицидах.

Дослідник Роб Джекобсон, який брав участь в проекті від технічного комітету Асоціації виробників томату Англії, підкреслює, що цей небезпечний шкідник дуже швидко виробляє резистентність до хімічних інсектицидів, тому дуже важливо, щоб галузь продовжувала випереджати появу нових популяцій мінуючої молі.

За словами менеджера з обміну знаннями дослідницької фірми AHDB Horticulture Грейсі Емене, фахівці із захисту рослин вважали, що контролюють цього небезпечного шкідника, але в 2016 році мінуюча міль раптово знову з'явилася в теплицях в результаті того, що виробила резистентність до одного з ключових інсектицидів в програмі інтегрованого захисту рослин.

Новий феромон є дуже багатообіцяючим засобом, але його слід застосовувати обережно, так, щоб цей спосіб залишався ефективним протягом тривалого часу.

Синтетичний статевий феромон копіює природне з'єднання, що виділяється самками шкідника для залучення самців. Однак вчені попереджають про теоретичний ризик того, що застосування цього феромону може привести до того, що самки почнуть відкладати незапліднені яйця.

В даний час на замовлення фірми AHDB Horticulture в Університеті графства Ексетер розпочато дослідження впливу застосування статевого феромону на розмноження самок шкідника.