11 вересня 2024, 16:36, Урожай

Десикація сої по no-till особливо доречна на середньостиглих і пізніх сортах — експерт

Про це розповів Віталій Брашован, фахівець LNZ Group, у матеріалі: «Антикризова економія: Навіщо десикація сої та соняшнику у спекотне літо» на Kurkul.com.

Така ситуація, зокрема, на полях СФГ «Надія». Якщо сусідні поля вже зовсім засохли, то в Олександра Петренка, вони ще тримались зеленими. 

«На середину серпня посіви у СФГ «Надія» виглядали набагато краще, ніж поля з оранкою. Але варто розуміти, що в середині серпня, як і зараз, до високої температури додалась низька вологість до 15% і вітер, який зробив штучну десикацію. Тому вершки кукурудзи, соняшнику та сої, просто-таки були спалені оцим палючим сонцем. І в нас виходить парадокс, коли стебло в тієї ж сої сухе, а насіння з підвищеною вологістю», —  каже Віталій Брашован. 

Він каже, що посуха забрала зайву фізіологічну вологу, але в насінні ця волога тримається трохи краще, тому навіть на посівах по нулю варто робити десикацію.

«Важливо робити її не тоді, коли ви прийшли на поле і чуєте, що лускаються стручки і висипається соя, а приймати рішення, коли вологість опускається нижче 20%», — зазначає фахівець. 

Для ноутілерів він рекомендує проводити десикацію в обов'язковому порядку на насіннєвих посівах. А загалом у рішенні щодо проведення десикації потрібно зважати на сорт сої. На середньо- та пізньостиглих сортах сої варто проводити десикацію, тому що природним шляхом, вона може не достигнути до збирання. 

Читайте також: Десикація посівів сільгоспкультур — у дайджесті матеріалів

Проводити десикацію варто тоді, коли вологість сої буде в межах від 22% і менше, але орієнтуватися варто на ту сою, яка має більший відсоток стиглості. Для десикації сої Віталій Брашован рекомендує застосовувати продукти контактної дії Диквалан та Диквалан Макс. У разі застосування невеликих норм виливу, наприклад через агродрони, то до десиканта варто додавати прилипач, наприклад Мачо чи Супер Мачо на органосиліконовій основі.

Нагадаємо, на Львівщині молотять ультраранні сорти сої з урожайністю, що не перевищує 3 т/га.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com