5 вересня 2024, 15:00, Технології

На Миколаївщині фермер вдвічі зменшує норму висіву озимої пшениці

Про це розповів співвласник господарства Максим Максименко у спецпроєкті «Сіяти менше — заробляти більше, або про ноутіл на Миколаївщині» на Kurkul.com.

«Ми закладали експерименти в нормах висіву і дійшли до того, що сіємо 2 млн насінин або 100 кг пшениці на 1 га. В той час, коли книжка пише і всі сіють 4 млн насінин або 200-300 кг/га. Але у нас виходить класна пшениця, колос великий та заповнений, хоча візуально вона рідкувата. І з року в рік всі приїжджають, питають, але ніхто не переходить. Всі от як сіяли за плугом з попередніми нормами, так і сіють», — розповів фермер. 

Попри такий успіх Максим Максименко розповідає, що більшість фермерів регіону не готові переходити на вологоощадні технології, хоча цікавляться багато. Натомість у ФГ «Аннушка» йдуть за експериментальним принципом, адже, хто не пробує — в того не виходить.

Читайте також: Вирощування кукурудзи кулісним способом 210 см в Одеській області — досвід

Цьогорічні жнива у господарстві завершили з таким заліком: ячмінь — близько 6 т/га, пшениця — 4,5 т/га, а ріпак — від 1,8 до 3,6 т/га. Протеїн у пшениці — 10,5-11%, але дуже висока натура — 830-840 г/л. 

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com