4 вересня 2024, 15:14, Насіння

Дефіцит насіннєвої картоплі спостерігається в Нідерландах

Як передбачає Джерард Бакс, генеральний директор Royal HZPC Group, цього сезону в Нідерландах буде менше обсягів насіннєвої картоплі. Хоча на багатьох ділянках кількість бульб хороша, і врожай має бути добрим, вологе літо істотно пошкодило деякі ділянки.

PRO картоплю

Читати

Це зменшує доступність насіннєвої картоплі, затримуючи поставки з і без того зменшених площ. Незважаючи на це, експерт сумнівається, що це призведе до скорочення площ під продовольчу картоплю. Виробники знаходять «творчі рішення», як-от використання «збереженого на фермі насіння». Однак це несе в собі ризики, такі як збільшення тиску хвороб, особливо якщо виробники використовують насіннєву картоплю протягом кількох років поспіль.

У січні 2023 року промисловість картоплі фрі призвела до зростання цін на насіннєву картоплю на ринку на 40%, спричинивши серйозний збій. За словами Джерарда Бакса, цей сектор перевертає ланцюжок. Збій призвів до того, що деякі виробники перейшли з насіннєвої картоплі на вирощування картоплі фрі через кращу фінансову віддачу, що створило додатковий тиск на ринок насіннєвої картоплі.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com