28 серпня 2017, 15:00, Урожай

Брак вологи та аномальна посуха негативно вплинуть на цьогорічний урожай сої

​У ході АгроЕкспедиції Соя 2017 команда SuperAgronom.com дізнавалася, з якими основними проблемами у ході вирощування зернобобової зіткнулися українські аграрії.

Підсумки АгроЕкспедиції Соя 2017: нелегка у вирощуванні, але вигідна для бізнесу й агрономії
Читати по темі

У значній мірі на зниження урожайності культури вплинула спека, яка раз-по-раз приходила у літні місяці, висушуючи ґрунти й «обпалюючи» листя рослин. Разом з тим, аномально висока температура сприяла розвитку хвороб та поширенню шкідників. Через масове поширення павутинного кліща, що спричинило ризик втрати врожаю, аграріям довелося проводити додаткову акарицидну обробку.

Євген Качура, менеджер із препаратів для обробки насіння і біопродуктів компанії BASF розповідає, про дієві методи боротьби з шкідником.

«Високі температури кінця липня і в серпні сприяють масовому розвитку павутинного кліща і водночас ускладнюють його контроль – багато акарицидів істотно знижують свою ефективність за температури вище +25 °С. Акарицид Масаї® компанії BASF ефективно працює навіть при +30°С та має тривалий період захисної дії. Також варто пам’ятати, що для забезпечення максимальної якості врожаю фунгіцидами і акарицидами слід працювати профілактично», — наголошує експерт.

Разом з тим, оскільки соя — вологолюбна культура, на показники урожайності багато в чому вплинула кількість опадів впродовж процесу вегетації. Для прикладу, центральні регіони країни отримали лише половину норми опадів. В Полтавській області останній дощ був на початку травня, тому там на високі показнику урожаю розраховувати не варто, експерти прогнозують 2 т/га.

Західній частині країни з вологою пощастило більше, прогнозний показник урожайності становить не менше 3-3,5 т/га. У той час як на Житомирщині ситуація з опадами була нерівномірна, проте місцеві господарства розраховують отримати щонайменше на 2,5-2,6 т/га.

Наразі декотрі регіони країни уже розпочали жнива сої, проте взнаки даються усі вищезазначені проблеми. Наразі середній показник урожайності культури становить 2,0 т/га.