21 серпня 2024, 13:20, Технології

До змін клімату можливо прилаштуватись — Олександр Дуда

«У деяких регіонах Дніпропетровської області продуктивні опади були наприкінці травня і до початку серпня більше не було. А деінде навіть і в серпні не було! Рік дуже посушливий. На Нікопольщині наші партнери жалілись, що на їхніх полях біля Каховського водосховища ніби якась аномалія. Вони бачать, що на Великому Лузі опади йдуть, а до них не доходять».

Олександр відмітив, що у 2024 більшість аграріїв були не готові до такої спеки.

«Але до таких умов можна прилаштуватись. Якщо ми передбачаємо, що буде дефіцит вологи, значить однозначно треба віддавати перевагу озимим культурам, скоростиглим сортам, щоб у період дозрівання зерна рослини не потрапляли в запал, регулювати густоту посіву», — каже він. 

Аграрій вважає, що потрібно змінювати систему землеробства, робити менше розораності ґрунту, зберігати стерню, а не спалювати її, проводити мінімальну обробку. 

За словами Олександра Дуди, краще за все – no-till. У Олександра є колега, якого він наводить, як приклад для наслідування. 

«Він сіє восени суміш різних покривних культури. Після опадів вони мають почати розвиватись і до кінця осені дають вегетативну масу, яка буде органічним добривом для наступного року. І у цю суміш покривних культур він кидає 20-30 кг озимого ячменю. Так ніхто не робить. Але що виходить: він вирощує льон, фацелію, ріпак, суданку, олійну редьку, гірчицю. Приморозок їх прибирає і на полі залишається один ячмінь, але ж який гарний. На наступний рік він практично нічого не робить і збирає від 3 до 5 тонн зерна ячменю».

Інший колега Олександра, що працює на Харківщині, на одному з полів проводить промисловий експеримент. Він вирощує на ньому соняшник, потім озиму пшеницю і у той же рік ще засіває покривні культури і знову соняшник.

Читати по темі: Віктор Філатов: Сидерати можуть зробити доступними для рослин поживні елементи як від 100-400 кг/га міндобрив

«У результаті за 10 років вони підняли рівень гумусу на 1%. А природа робить це за 100 років. Це підтверджує, що кліматичні зміни можна побороти якісним підходом до землеробства»,— зазначив Олександр Дуда.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com