28 серпня 2017, 11:00, Україна

Хмельниччину накрив град розміром з куряче яйце, втрат зазнали сільгоспвиробники області

27 серпня у другій половині дня на Хмельниччині вирувала негода у вигляді грози з градом та шквалами. Серйозних втрат зазнали населені пункти Хмельницького та Шепетівського районів. Місцеві повідомляють, подекуди град був розміром з куряче яйця. Крім понищених авто та будівель втрат зазнали і сільгоспвиробники регіону.

SuperAgronom.com поспілкувався з Филимоном Антонюком, головним агрономом ТОВ «Лотівка-еліт» (Шепетівський район, Хмельницька область) який розповів, що найбільшої шкоди негода завдала посівам соняшнику, проте на щастя стихія мала локальний характер, тому постраждали лише частина полів господарства.

«Град був розміром з 5 копійок. Основний удар стихії прийшовся на посіви соняшнику. Загалом під культурою 6726 га. Попереднє обстеження посівів показало, що град побив листя рослин, дісталося і кошикам. Про втрати урожаю казати поки що рано, збитки ще не встановлювали проте очевидно, урожайність у будь-якому випадку знизиться. На щастя негода не встигла зачепити посіви озимого ріпаку, адже тільки нещодавно завершили посівну культури. Обстеження посівів показало, сходи вціліли», — розповідає Филимон Антонюк.

Ураган на Хмельниччині знищив 500 га посівів
Читати по темі

Нагадаємо, господарства області уже вкотре страждають від примх погоди. Так 13 липня у Ізяславському районі області ураганом було знищено 500 га посівів, буквально через тиждень градом було пошкоджено посіви культури у Шепетівському районі. За словами очевидців подекуди розмір крижин сягав 7 см.