8 грудня 2016, 15:18, ЗЗР

Канада забороняє використання імідаклоприду й пропонує замінити неонікотиноїди ефірною олією

Крім того, під заборону використання може потрапити вся група неонікотиноїдів, як така, що може загрожувати чисельності бджіл та інших корисних комах, — повідомляє «Cairns Post».

Забороною пропонується повністю виключити використання імідаклоприду протягом наступних п'яти років в будь-яких формах і способах обробки: протруювання насіння, розпилювання на листя тощо. 

Така ж заборона на неонікотиноїди, включаючи імідаклоприд, була введена два роки тому в країнах ЄС, але в Північній Америці Канада стане першою країною, що відмовилась від їх використання. Цей крок завдасть збитків не лише найбільшому в світі виробнику імідаклоприду Bayer AG, а й постачальникам насіння, серед яких Syngenta AG і Monsanto Co. Останні використовують імідаклоприд для протруювання насіннєвого матеріалу та в рекомендованих схемах захисту посівів.

Проте канадські бджолярі не поспішають радіти. 

— Поступова відмова від імідаклоприду може привести до зменшення числа випадків загибелі бджіл, але це залежить від того, якими хімічними речовинами його замінять фермери, — сказав Род Скарлет, виконавчий директор Canadian Honey Council.

Натомість PMRA вже розробила рекомендації із захисту культурних рослин за допомогою розчинів природних ефірних олій, які діятимуть як репеленти, відлякуючи комах від полів.