12 серпня 2024, 10:40, Технології

Соняшник посіяний у ранні строки краще переніс липневу спеку

Про це розповів Василь Севрук, головний агроном ТОВ «Агрофірма «Київська», у матеріалі: «Чим далі в Полісся, тим різноманітніші сівозміни. АгроЕкспедиція 2024 в Київській та Житомирській областях».

Кукурудзу спека застала у період цвітіння. Головний агроном каже, культура досі стресує, особливо гібриди з більш пізнім ФАО 330. Це може призвести до недобору 10-20% урожаю зернової. Втім, прогнозувати щось напевно рано, адже сформоване насіння в качанах у процесі наливу. Водночас, соняшник, яким в господарстві засіяли 1000 га, набагато краще пережив спеку. Рослини не відстають в рості, кошики сформовані, відбувається запилення.

Віталій Тертичний, менеджер з продажу BASF у Київській області, пояснює це специфікою термінів сівби культури в господарстві.

«На Київщині зазвичай стараються посіяти першим соняшник. Дане господарство працює трохи по іншому шаблону: вони сіють спочатку кукурудзу, а після неї соняшник. Зараз 90% посіву в середині фази цвітіння. Пік спеки припав на період, коли соняшник ще не цвів. За рахунок цього господарство може виграти по урожайності», — каже він.  

На думку фахівця, цьогоріч найбільше постраждає соя. На другому місці кукурудза. До слова, в ТОВ «Агрофірма «Київська» на сої згоріли нижні листки на деяких ділянках, але абортації бобів немає, що дає надію на пристойний урожай.

Зі слів директора підприємства Володимира Новохацького, цей сезон продемонстрував наскільки необачно робити ставку на одну культуру. У свою чергу, в господарстві стараються не відхилятися від структури посівів більш, ніж на 10-15%. Співвідношення ярих до озимих підтримують на рівні 50 на 50 або 60 на 40. 

«Дев'ятипільна система себе виправдовує. Бо в одному році виграли на кукурудзі, в іншому на сої і так далі. Втеча від однієї культури до іншої — це лотерея, яка не завжди виграшна. До того ж, на наших ґрунтах просто неможливо посіяти одну культуру. І тваринництво теж зобов’язує до сівозміни, — додає головний агроном.

Нагадаємо, на Житомирщині аграрії розпочинають збирати ярий ріпак.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com