7 серпня 2024, 15:00, Україна

Україні знадобиться мінімум 7 років для синхронізації ринку агрохімії з ЄС, при цьому європейські моделі підтримки аграріїв для нас неможливі

«В середньому процедура допуску продуктів до ринку у нас займає біля трьох років. Відповідно, компаніям потрібно декілька років. Уявімо, що з наступного року вводяться правила ЄС. Ми маємо заборонити велику кількість препаратів і не використовувати їх взагалі», — сказав він.

За словами Погорілого, для того, щоб напрацювати нові системи захисту, компаніям потрібно декілька років, знайти заміну препаратам або діючим речовинам. Потім вони проходять через систему державних випробувань і держреєстрації.

«Навіть після цього фермер не може відразу замінити все, чим він користувався десятиліттями», — додав експерт.

При цьому, як заявив в.о. міністра АПК Тарас Висоцький, з погляду імплементації європейської моделі підтримки аграріїв для України — це неможливо ні фізично, ні фінансово.

«Наша ціль — готуватися до гібридної моделі, щоб зберегти ефективність, прибутковість, економічну доцільність та інноваційність українського аграрного сектору і поєднати, де це можливо, з європейськими програмами підтримки», — сказав він.

За словами в.о. міністра, як базовий принцип Уряд готовий розглядати диференційований підхід до різних типів виробництв.

«Наприклад, якщо запроваджується система підтримки на гектар, для культур, які є абсорбуючими парникових газів, багаторічних насаджень, пасовищ, технічних культур, які в тому числі мають ефект на навколишнє середовище, але не мають економічного ефекту, то логічно, що тут мали б бути такі ж програми підтримки, як і в ЄС», — додав Тарас Висоцький.

Олена Басанець, SuperAgronom.com