6 серпня 2024, 16:35, Насіння

Сірий ринок насіння в Україні сягає 20%

Середня ціна мішка насіння кукурудзи становила €92, що на 7% нижче порівняно з попереднім роком. Серед гібридів на ринку представлено 606 гібридів кукурудзи, серед них 86% це  середньоранні та середньостиглі гібриди з ФАО від 240 до 360. Серед усіх гібридів 80% — зубовидні, відповідно 15% — це кременисто-зубовидні, і близько 5% — кременисті гібриди.

За її словами, площі під соняшником цього року становили 5,2 млн га, що на 3,5% більше, ніж минулого року, але падіння до довоєнного періоду все ще зберігається на рівні 20%.

«Загальні продажі виробників — 282 млн. Середня ціна мішка насіння соняшнику становила 125, що на 3,5% вище порівняно з минулорічним періодом. Серед усіх гібридів, а в Україні їх 476, вже майже 90% є стійкими до рас вовчка F та G», — каже Ольга Молокович. 

Технологія Експрес або Сульфо є найпопулярнішою серед аграріїв. Вона швидко розвивається і цього сезону набрала ще 3% і досягла вже 36% усіх площ під соняшником.

«Технологія Clearfield зникає, її заміняє більш нова Clearfield Plus і разом ці технології займають 27% усіх площ соняшника. Під класичним соняшником 28-29%. Під високолеїновим, який, як відомо, залежить від світового попиту та премії, 8% усіх площ. Хочу нагадати, що премія на високоолеїновий соняшник в цьому сезоні була і становила від $20 до 50», — додала Ольга Молокович.

Тренди у 2023 році: було значне перевиробництво насіння як в Україні, так і в Європі. Відповідно це спричинило значні запаси залишків у 2024 році. Тож у цьому році виробництво насіння було скорочено і в зв'язку зі складними погодними умовами, які спостерігались у липні, можливо, буде дефіцит насіння деяких гібридів. 

«А але при цьому є й гарна новина. Вона полягає в тому, що ціна на кукурудзу, яка, як відомо, була дуже низькою протягом минулого сезону, цього року є вже показує гарне зростання ліквідності нового врожаю. Зафіксовано з листопада по січень на рівні $180-185. А ще ми  можемо прогнозувати зростання ціни на насіння соняшнику технологічних гібридів у зв'язку з їх популярністю. Також ми очікуємо, що премія на високоолеїновий соняшник у новому сезоні також буде вищою, у зв'язку з перевищенням попиту над пропозицією, що буде для наших аграріїв гарним стимулом його вирощувати», — зазначила експертка.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com