5 серпня 2024, 15:41, ЗЗР

Поширення павутинного кліща на Кіровоградщині нетипово збільшується на соняшнику і кукурудзі

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на слова головної державної фітосанітарної інспекторки Кіровоградської області Тетяни Лапицької.

За її словами, декілька років тому павутинний кліщ був нетиповим для України й уражав переважно сою, та високі температури повітря зробили його загрозою для інших рослин.

«Чим тепліші умови середовища, тим коротший цикл розвитку кліщів. За тривалої спеки у 30-32 °С ці комахи відроджуються з яєць через шість-дев’ять діб. Розвиток одного покоління триває 16-20 діб. Протягом вегетаційного періоду шкідник може дати до 10-12 поколінь», — каже фахівчиня.

Павутинний кліщ буває жовтого, білого, оранжевого або червоного кольорів та має розмір від одного до двох міліметрів. Він живе на нижньому боці листків, у павутині й живиться соком рослин. Щоб побачити кліща, краще брати збільшувальне скло.

Читати також: Жарка посушлива погода сприяє розповсюдженню кліщів у посівах сої: як захистити посів

Через цю комаху на листках з’являються світло-зелені плями. Вони згодом зливаються й утворюють знебарвлені ділянки. Уражені рослини погано ростуть, листки передчасно засихають та опадають, стебла гинуть.

«Рекомендується застосовувати саме акарициди. Вони, на відміну від інсектицидів (навіть з акарицидною дією), контролюють яйця, личинки та німфи (завдяки цьому захисний період становить понад 30 днів), стійкі до високих температур і сонячного випромінювання. Інсектициди ж впливають тільки на дорослих особин. Обробку посівів акарицидами бажано починати до масової появи кліщів», — зауважила Тетяна Лапицька.

Як зазначив агроном господарства з Кропивницького району Віталій Постернак, за його спостереженнями, останніми роками кліщ в Україні значно поширився. Він їсть не тільки сою, соняшник, кукурудзу й ріпак, а й може переходити на садові дерева — яблуні, груші й персики.

«Кліщі — широка родина, і при сприятливих умовах можуть завдавати великої шкоди. І це питання зараз актуальне, бо клімат у нас змінюється і все більше нагадує херсонський. Під час спеки кліщі швидко розмножуються й розповсюджуються. Також йому сприяють теплі зими. Ґрунт не промерзає, й самка кліща спокійно зимує, піднімаючись нагору навесні. Якщо хто працює за класичною технологією (з оранкою), то це трохи нівелює питання, бо шкідник перевертається на ґрунті під землю. Гірше тим, хто застосовує вологозбержні технології, без оранки», — каже агроном.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com