5 серпня 2024, 12:25, Урожай

Спека спала, але умови для культур залишаються малосприятливими — агрометеорологи

Про це йдеться в агрометеорологічному звіті щодо третьої декади липня 2024 року фахівці Укргідрометцентру, який публікує АПК-Інформ.

Зазначається, що тривалий період високих температур повітря та ґрунту, а також відсутність ефективних опадів і надалі призводили до посилення та поширення повітряно-ґрунтової засухи, що негативно вплинуло на ріст та розвиток пізніх сільгосп культур.

Читати також: АгроЕкспедиція 2024

У південних, центральних, східних областях у кукурудзи, соняшника, гречки та сої відмічалося передчасне підсихання листків нижнього ярусу та скручування листків верхнього ярусу, місцями повне засихання та подекуди загибель рослин, слабке формування репродуктивних органів.

Складна ситуація і з картоплею.

«Упродовж декади зберігався високий температурний режим у товщі ґрунту, який міг пригнічувати ріст та розвиток бульбокоренеплодів, що в поєднанні з відсутністю опадів ускладнювало формування їх врожаю, зважаючи на те, що більшість цих культур наразі перебувають у періоді найінтенсивнішого водоспоживання. Недостатнє забезпечення рослин вологою негативно впливало на їх розвиток — ріст уповільнювався або припинявся, тривало в'янення та засихання листя, пагонів та рослин», — зазначили агрометеорологи.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com