3 серпня 2024, 12:00, Україна

Ранній агросезон на Львівщині не зашкодив продуктивності культур — експерт

Проте рік був для агровиробників непоганим, розповів Олександр Бірук, регіональний менеджер компанії BASF у Львівській області, у ході АгроЕкспедиції 2024, організованої за підтримки партнерів компаній BASF та Credit Agricole Ukraine.

«В цілому рік для агровиробників досить успішний, урожайність ранніх культур тут отримали доволі непогану, 4-5 т/га, а в деяких господарствах і до 6 т/га ріпаку, 7-8 т/га озимої пшениці. Весняні заморозки вплинули на розвиток озимого ріпаку, особливо ранніх гібридів, проте на кінцевому результаті це не надто позначилося. Що стосується сої, то цьогоріч відмічається значне поширення склеротинії у посівах, також спостерігається активне заселення соєвих полів павутинним кліщем. Але от для прикладу у ТЗОВ «Жовківський ППР» соя зараз у фазі наливання бобів. При цьому до сьогодні бульбочки кореневої системи є розвиненими та активно працюючими. Ознак ураження рослин хворобами не спостерігається. Тут відмінно спрацювали протруйник Мерівон Про, інноваційний препарат у портфелі BASF, та інокулянт ХіСтік Соя» — каже Олександр Бірук.

У вказаному господарстві досить різноманітні грунти — піски, чорноземи , глинисті, торфи. Тут періодично роблять аналізи грунтів. З вологою загалом ситуація склалася непогана. Але от сою та соняшник важко було оприскувати від шкідників, бо часто щодня йшов дощ. Сою тут, до речі, вирощують з прицілом на власну переробку, на олію та шрот. Наразі встановлюють потрібне обладнання.

Олена Басанець, SuperAgronom.com