25 серпня 2017, 16:30, Урожай

Урожай цукрових буряків на Вінниччині ризикує знизитись на 6 т/га

Розрахунок здійснювали на підставі біологічної врожайності й цукристості. Через відсутність достатньої кількості вологи середня вага кореня менша, ніж торік на цей період, на 60 грамів, зате вміст цукру майже такий само, як у минулому році — 15,2% (у 2016 році — 15,7%), повідомляє golos.com.ua.

Про перспективи цьогорічного врожаю цукрових буряків розповів Леонід Козодой, економіст асоціації «Поділляцукор».

«Біологічна врожайність на початок серпня становить 36,0 т/га. Загалом сировини можна очікувати не менш як 2,5 млн тонн. Вихід цукру — 15% з тони сировини. Принаймні саме такий показник мали торік за цукристості 15,7%. Нині буряки такі само солодкі. Сонячні дні сприяють накопиченню цукру в корені», — повідомляє Леонід Козодой.

Разом з тим недостатня кількість вологи не дала можливості виростити високий урожай культури.

«Шістдесят грамів так званого «розриву» у вазі кореня між торішнім і нинішнім показником — це недобір на кожному гектарі 60 центнерів урожаю. Дощі, які пройшли в останній декаді липня, поліпшили ситуацію. Рослини одразу додали у рості. Протягом декади приріст ваги становить 81 грам. Торік цифра була меншою на 20 грамів. Якщо в середині липня корінець важив у середньому 176 грамів, то вже на початок серпня — 344 грами. Ось що значить волога!», — наголосив Леонід Козодой.

Господарства області надіють на сприятливі погодні умови кінця серпня початку вересня. які посприяють накопиченню маси коренів і тим самим покращать цьогорічний урожай культури.