2 серпня 2024, 17:00, ЗЗР

Від внесення фунгіцидів не відмовляємось навіть якщо прояву хвороб немає, діємо профілактично — агроном

В обробітку мають 15 тис. га. вирощують озимі ячмінь, ріпак, пшеницю, горох, сою, кукурудзу, соняшник. Мають насіннєвий завод і на насіння вирощують пшеницю, сою та горох. Є власне тваринництво — ВРХ та свинарство. Займаються садівництвом: яблуками, ягодами.

Щороку господарство досліджує кілька десятків сортів пшениці, проводить експерименти з рістрегуляцією пшениці, щоб уникнути вилягання посівів. Цьогоріч вперше заклали сортовипробування сої — 17 сортів. Вивчають можливості точного висіву та відбирають сорти для власного насінництва.

Наразі проблем з вологою немає, нещодавно пройшли опади 50 мм. Але до цього був досить тривалий посушливий період, що вплинув на розвиток сої та частково на запилення кукурудзи, проте особливих проблем не відзначають.

«Посуха була під час цвітіння кукурудзи, але на даний момент я не скажу, що це дуже вплинуло, бо кукурудза ніби вся запилена. Є певний крайовий ефект — поскручувались трохи листки і видно, що цим рослинам замало вологи, але по качанах дефіцит вологи не помітний», — зазначив Віталій Мороз, головний агроном підприємства.

Також у компанії віддають перевагу рідким добривам, адже, на думку Віталія Мороза, РКД краще зв’язується з ґрунтом і краще засвоюється рослинами. До того ж воно дешевше, наприклад, порівняно з селітрою, якщо рахувати по діючій речовині.

«Щодо захисту, то всю систему ми намагаємось вибудувати ще з зими. Щоб врахувати всі проблеми і закупити усі засоби заздалегідь. Якщо виникають нагальні потреби, то тоді вже дозамовляємо. Цього року, наприклад, довелось дозамовляти фунгіцид для ячменю. Для сорту Себастьян, який не має стійкості до борошнистої роси, для поширення якої склались сприятливі умови. Працювали уже по симптомах препаратом Флексіті компанії BASF.  А загалом стараємося працювати профілактично, на ЗЗР не економимо. Навіть якщо бачимо, що хвороби немає на посівах, але прогнозується дощ чи взагалі умови сприятливі, то обов’язково вносимо фунгіцид, бо після дощу вже буде пізно», — пояснив головний агроном.

Зі свого боку, Оксана Олійник, керівниця напрямку по роботі з МСБ Департаменту середнього корпоративного бізнесу та МСБ Credit Agricole Ukraine, зауважила, що багато аграріїв застосовують нові підходи до роботи.

«Через зміни клімату, ціни на витратні матеріали і ціни реалізації аграрії починають активно змінювати та пробувати нові підходи. Тому ми більше приділяємо уваги вивченню технологій, аби вчасно реагувати на їхні запити», — додала Оксана Олійник.

Тож банк Credit Agricole Ukraine пропонує клієнтам фінансування ЗЗР, добрив, с/г техніки за партнерськими програмами для забезпечення повного циклу обслуговування агроклієнтів під ключ. Загалом пропонується майже 60 таких програм. І якщо найпопулярнішими минулих два роки були кредитування обігового капіталу, то до цих тенденцій у 2024 році додались купівля техніки, обладнання та сонячних панелей.