8 грудня 2016, 14:19, Технології

На Чернігівщині найрентабельнішими є кукурудза та соняшник, проте знайдуть місце й для нішевих культур

Про план майбутніх посівів розповів Валентин Шкітюк, голова Чернігівського кластеру AgricomGroup в інтерв'ю «Аграрному тижню».

Чернігівський кластер AgricomGroup обробляє 10 тис. га, з яких під озимі цієї осені виділили 4 тис. га: по дві тисячі га на озиму пшеницю й озимий ріпак. Ще 3 тис. га буде відведено під кукурудзу, 500 га — під овес, 1 тис. га — соняшник, а решта буде під льоном.

В кластері розраховують на збільшення врожайності льону у 2017 році вдвічі, виключно за рахунок використання у виробництві нових сівалок Pöttinger, яких придбали цього року аж дві.

Кукурудзи теж планують зібрати більше. По-перше. збільшили під нею площу, по-друге — підготують землю. Цього року через посів у непідготовлений ґрунт урожайність складала близько 60 ц/га, проте на наступний рік розраховують на збір не менше 80 ц/га. 

З тих же самих причин врожайність соняшника на місцевих піщаних ґрунтах була на рівні 22 ц/га, але наступного року в планах зібрати понад 30 ц/га.

А от появу у зерновому клині вівса пояснюють планами на запуск його переробки. В 2017 році підприємство планує запустити в роботу завод з виробництва вівсяних пластівців.