24 липня 2024, 16:39, Добрива

Сірка у живленні рослин має не менш важливе значення, ніж азот, фосфор та калій — агроном

Про це йдеться у матеріалі «Лайфхаки від HarvEast: коли купувати добрива та як обирати постачальників» на Latifundist.com.

Цього року на Київщині склалися гарні погодні умови для розвитку кукурудзи — опадів було достатньо. Ціни на цю культуру цікаві для виробника. Ціни на азотні добрива порівняно з попереднім роком впали. Тому, як зазначив Дмитро Скорняков, генеральний директор HarvEast, завдяки гарному співвідношенню ціни добрив до ціни продукції, цього сезону компанія використовує більше добрив, ніж минулого.

Загалом у компанії намагаються не економити на живленні рослин. З початку повномасштабного вторгнення відмовилися тільки від внесення калійних добрив.

«Скоротити потребу у добривах можна тільки на 10-20%. Але ж це не економія! Ми, наприклад, за результатами агрохімічного аналізу ґрунту навіть збільшили закупівлю комплексних добрив і застосували диференційований підхід до внесення калійних добрив. Таким чином, ми не витрачаємо зайві кошти і використовуємо добрива з «розумом», — каже Олена Шелест, комерційна директорка HarvEast.

Зазначається, що традиційно кукурудза у сівозміні HarvEast займала близько 35-40%. Але зважаючи на реалії, компанія планує зменшувати її частку. Хоча у сівозміні є соняшник, а кукурудза є його попередником, тож однаково її частка залишатиметься на рівні 30%. Невеликі площі відводять під озимі ріпак та пшеницю, просо, льон. Почали працювати з соєю. Наступного року планують збільшувати на 40% площі під озимими.

Читати також: GROSSDORF запускає виробництво нової гранули NPK, що відповідатиме вимогам точного землеробства

Як наголошує Петро Кравчук, провідний агроном HarvEast, минулі два роки багато аграріїв намагалися хоч якось закрити потребу по азоту, а от на інших елементах живлення економили. Фахівець радить не легковажити в питанні живлення рослин. Наводить приклад Київщини, де в багатьох районах бідні ґрунти, тому відсутність фосфору і калію істотно впливатиме на врожайність.

Агроном поділився досвідом. Навівши приклад поля гібриду кукурудзи ДКС 4178 (ФАО 330).

«Наразі посіви перебувають у доброму стані. Сівбу провели 15 квітня, в оптимальні строки. Посіви отримали дружні. Тут ми вносили NPK 15:15:15 з 11% сірки. Перед тим, як вносити добрива, ми проводимо аналізи ґрунтів. Далі, залежно від результатів, плануємо технологію живлення, зокрема, підбираємо оптимальну формулу NPK. У пріоритеті збалансоване живлення рослин, тому азоту даємо 100 кг. Цього вистачає для отримання планового врожаю. Плюс калій і фосфор, які зазвичай є дефіцитними у ґрунтах Київщини», — каже Петро Кравчук.

Він пояснює, що сірка у живленні рослин має не менш важливе значення, ніж азот, фосфор та калій. Найбільше її дефіцит впливає на врожайність ріпаку. Щоб отримати гарний врожай цієї олійної, треба дати 30 кг сірки в діючій речовині. Цю потребу листовим живленням не закрити, тож змушені вносити його при сівбі. Саме тому беруть NPK 15:15:15.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Якісні азотні добрива врятували на Полтавщині урожай озимого ріпаку, що постраждав від весняних заморозків