22 липня 2024, 16:00, Україна

Чим цього року живе вітчизняний аграрій — SuperAgronom з’ясує в АгроЕкспедиції 2024: Воєнний час

Що відбувається з погодою, як  проходять жнива ранніх культур, чи готуються аграрії до посівної озимих, як «почуваються» пізні культури та чим цього року живе вітчизняний аграрій? Саме на ці та інші важливі питання ми шукатимемо відповідь в полях.

За даними Мінагрополітики, наразі загалом обмолочено 2 781, 25  тис. га зернових і олійних, намолочено 9,5 млн. тонн нового врожаю.

Зокрема:

  • пшениці обмолочено 1 508,9 тис. га, намолочено 5,7 млн тонн;
  • ячменю обмолочено 642,3 тис. га, намолочено 2,4 млн тонн;
  • гороху обмолочено 127,3 тис. га, намолочено 260,9 тис. тонн;
  • ріпаку обмолочено 499,6 тис. га, намолочено 1 085,2 тис. тонн;
  • сої обмолочено 0,2 тис. га, намолочено 0,3 тис. тонн.

Жнива продовжуються, і на сьогодні аграрії називають 7 проблемних моментів, з якими цьогоріч довелося зіткнутися:

  1. Недобір валу зерна практично всіх ранніх культур
  2. Нестача механізаторів, адже майже всі досвідчені трактористи і комбайнери пішли воювати
  3. Відключення електроенергії, і одночасне припинення зв’язку
  4. Підвищення цін на пальне
  5. Блокада податковою інспекцією податкових накладних
  6. Бронювання тих працівників, які ще залишаються
  7. Неймовірна спека

Остання наразі дошкуляє аграріям найбільше, адже крім того, що вона негативно впливає на врожай ранніх зернових, спека для пізніх зернових, соняшнику та сої є дуже небезпечною. Тож оцінювати стан пізніх культур в полях наша команда теж планує під час цього кроп-туру.

«Агроекспедиція — це один із проєктів, за допомогою якого ми створюємо додаткову цінність для наших клієнтів та агробізнесу в цілому. Вже котрий рік поспіль в період активних польових робіт і підготовки до посівної ми разом з Latifundist Media відвідуємо низку фермерських господарств в різних куточках України. Це допомагає нам краще розуміти специфіку та особливості аграрного бізнесу, розмовляти з агроклієнтами однією мовою та розвивати наші продукти і сервіси у відповідь на нові виклики ринку. Креді Агріколь підтримує агробізнес в Україні і аграрії відповідають нам взаємністю: близько 80% клієнтів залишаються з нами понад 5 років, а майже половина — більше 10 років!» — коментує Наталія Порвіна, директорка департаменту підтримки агробізнесу та ESG напряму Credit Agricole Bank.

Протягом тижня команда АгроЕкспедиції відвідуватиме безпечні регіони України, десятки полів, об’єктів аграрної інфраструктури. Ми спілкуватимемось не тільки з власниками і керівниками аграрних підприємств, але й головними інженерами, агрономами, тощо. Для ширшого охоплення наші журналісти додатково телефонуватимуть до ряду підприємств у відвіданому регіоні, аби підтвердити виділені аналітиками тенденції, характерні для поточного аграрного сезону в умовах війни.

З цією метою плануємо відвідати такі регіони:

  • Центр
  • Північ-Схід
  • Північ
  • Захід
  • Південь

Слідкуйте за нашою мандрівкою, щоб отримати найсвіжішу та найкориснішу інформацію. Буде гаряче!