20 липня 2024, 10:00, Урожай

Через несприятливі погодні умови втрати урожаю ранніх зернових на Вінниччині можуть становити 8%

Про це в ефірі Українське радіо.Вінниця розповів директор Департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Олег Сідоров, повідомляє Суспільне.

За словами Олега Сідорова, південні райони області вже на стадії завершення жнив, а на всій території області цей процес може завершитися протягом трьох тижнів.

«У цьому році через відсутність опадів і сильну спеку урожайність ранніх зернових дещо знизилася. Наприклад, середня урожайність озимого ячменю становить 4,9 т/га, а пшениці — 5,3 т/га, що дещо менше, ніж у минулому році», — зазначив Олег Сідоров.

У 2024 році під ранні зернові й зернобобові культури у Вінницькій області було відведено близько 400 тис. га. Це на 7 тис. га менше, ніж минулого року, зокрема через зменшення площ посівів пшениці. Проте площі під ріпаком залишилися на рівні минулого року, а під соєю — збільшилися.

Щодо втрат, то, за словами Сідорова, вони можуть становити до 8% через несприятливі погодні умови. Урожайність пізніх зернових культур та технічних культур буде залежати від подальших погодних умов.

«Все залежить від підібраного насіння, від добрив, які були внесені. Але велику роль відіграла в цьому кліматична ситуація, яку ми зараз спостерігаємо. Рівень підземних вод у нас кожні п'ять років, за різними даними, знижуєтьс на 1,5-2-3 см», — підкреслив чиновник.

Соняшник в області наразі цвіте і через високі температури (що подекуди сягають 43 °С) прогнозуються певні втрати урожайності олійної. Проте синоптики передбачають дощі, які можуть поліпшити ситуацію.

Аграрії Вінницької області продовжують адаптуватися до нових кліматичних умов. За словами Олега Сідорова, нині змінюються методи обробітку ґрунту і висіву культур у регіоні.

«Наприклад, глибока оранка, яка раніше була стандартною практикою, тепер вже не проводиться. Використовуються нові технології, що дозволяють досягати хороших результатів навіть в умовах кліматичних змін», — зазначив Сідоров.

Також він підкреслив важливість наукового підходу та вдало підібраного насіння для досягнення високих показників урожайності.

На питання про цінову ситуацію на зерно Олег Сідоров зазначив, що ціни на зерно повернулися до довоєнного рівня. Наприклад, третій клас пшениці у регіоні продають по 7700 гривень за тонну, четвертий — по 6900 гривень, ячмінь — по 5900 гривень, а горох — по 12000 гривень за тонну. За прогнозами, ціни на зерно мають зрости.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Збирання соняшнику без втрат: рекомендації та вибір жниварок