9 липня 2024, 10:30, Україна

Нестача кадрів в агросекторі збільшується, агрокомпанії намагаються подолати її підвищенням зарплат

Про це пише AgroPolit.com.

«Зарплати зросли. Вони залежать від регіону, але вони більше середнього показника по країні. У трактористів і комбайнерів зарплата зросла майже вдвічі порівняно з мирними часами. На цих вакансіях уже з’являються жінки. Такого ще не було в Європі», — зазначив Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації.

Він повідомив, що зараз через мобілізацію в агросекторі найбільше не вистачає спеціалістів, залучених безпосередньо до збирання врожаю. Він повідомив, що ситуація найбільш складна з трактористами, комбайнерами, агрономами.За словами фахівця, раніше в цьому сегменті теж було найбільше вакансій, але зараз показник досяг 160 вакансій на одного спеціаліста. Для порівняння, до початку повномасштабної війни ця цифра становила 14-16 вакансій на людину. Дефіцит зріс більш ніж в десять разів.

Голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук допускає, що хоча в середньому по країні зарплати в агросекторі зросли, частина працівників може погоджуватись працювати за менші гроші, аби отримати бронь і не йти на фронт.

«Мобілізація призводить до того, що хтось починає ховатися, а когось забрали. Це провокує зростання витрат на зарплату. Для деяких категорій зарплата може навіть і не зросла, бо ті хто вимагає підвищення, можуть опинитися в ЗСУ», — наголосив Борис Кушнірук.

Читати по темі: Статус критичності та бронювання працівників в агросекторі: важливі деталі та роз'яснення юриста

Леонід Козаченко впевнений, що в майбутньому Україні доведеться залучати спеціалістів з Молдови, Казахстану та Грузії, щоб покрити нестачу людей, яких забрала війна. Фахівець також пропонує вирішити проблему нестачі кадрів, шляхом залучення пенсіонерів до 75 років, які, на його думку, ще зможуть сісти за кермо комбайнів і тракторів.

Серед викликів з якими через мобілізацію доведеться зустрітися в майбутньому Леонід Козаченко назвав і подорожчання продуктів харчування. Експерт розповів, що через війну і мобілізацію зростають зарплати, податки і дорожчає пальне, а 20% витрат в сільському господарстві припадає саме на пальне.Також він нагадав, що підприємці мають сплачувати податок на додану вартість і військовий збір.

За словами фахівця, саме підвищення ПДВ миттєво викликає подорожчання продуктів харчування, а людям зараз важко забезпечити себе їжею. Ще одним наслідком перегляду ПДВ в майбутньому може стати нерентабельність експорту. Президент УАК закликав посадовців шукати додаткові ресурси за рахунок боротьби із корупцією.