7 липня 2024, 09:00, Урожай

Аграріям порадили, як обрати діючу речовину для десикації соняшнику

Про особливості їх застосування і переваги йдеться у матеріалі: «Збирання соняшнику без втрат: рекомендації та вибір жниварок» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що використовувати десиканти варто при вологості насіння 25-30%. Найкраще десиканти діють при середньодобовій температурі повітря 13-14°С. Рослини припиняють вегетацію, одночасно достигають, збирання прискорюється на 7-8 днів. Зменшується ураження хворобами, підвищується продуктивність комбайнів, якість і врожайність насіння, збільшується вихід олії з 1 га, зменшуються витрати енергоносіїв.

Гліфосат проявляє системну дію і здатен швидко рухатися всередині рослини, однак для якісного ефекту йому потрібен певний період часу. Тож його краще застосовувати завчасно, коли рослини ще активно вегетують. Водночас препарати на основі цієї діючої речовини ефективно вирішують проблему забур’яненості посівів, якщо така є.

Однак варто взяти до уваги, що десиканти на основі гліфосату не рекомендується застосовувати на насіннєвих посівах — у такому разі краще обрати препарати на основі диквату. На відміну від гліфосатів, препарати на основі диквату — контактні й висушують рослину значно швидше, не проникають у зародок насінини та не впливають на посівні якості насіннєвого матеріалу.

Читати по темі: Десикація: економія на досушуванні, збереження врожаю, вчасне звільнення поля

Що ж до глюфосинату амонію, то він характеризується найбільш безпечною та м’якою дією, не чинить негативного впливу на посівні якості насіння й не потребує активної вегетації культур. Окрім того, після його застосування відсутні залишкові кількості препарату в продукції.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com