28 червня 2024, 09:00, Україна

На ринку кукурудзи варто очікувати стабілізації цін

«При наявності попиту умовні ціни на кукурудзу можуть коливатися в межах $172-174 за тонну. В середньому ж на базисі СРТ ціна становитиме близько $170 за тонну у найближчі тижні», — прогнозують аналітики.

Також вони зазначили, що червень стане найпродуктивнішим місяцем для експорту української кукурудзи. За даними Мінагрополітики станом на 26 червня на зовнішні ринки вивезено 29 млн т зернової, зокрема у червні 2,4 млн т.

Однак аналітики припускають, що у липні-серпні показники можуть значно знизитися, оскільки ринок переходить на новий врожай.

«Світова кон’юнктура виявилася несприятливою для української кукурудзи. Хоча на ринку Італії вона все ще має попит, конкурентоспроможність знижується через цінову політику. Наприклад, аргентинська кукурудза продається за ціною $212-213 за тонну на італійському ринку, що є приблизно таким же рівнем, як і українська. Водночас в Іспанії аргентинська кукурудза коштує на кілька доларів дешевше, що робить її привабливішою для покупців. В таких умовах  українські трейдери не поспішають продавати наявні запаси, адже їх обсяг є обмеженим», — зазначили експерти.

Олена Басанець, SuperAgronom.com