27 червня 2024, 09:00, ЗЗР

Аграрій розповів, як заощадити на гербіцидному захисті сої

Про це йдеться у спецпроєкті «Антикризова економія: чи достатньо одного внесення гербіциду в сезоні 2024?» на Kurkul.com.

Посівна сої в ФГ «Надія» розпочалась 27 травня. Площа під культурою невелика — всього 50 га. 

«У нас сої небагато. Сіємо її не перший рік. Отримуємо в середньому врожайність 2,5-3 т/га. З насінням я не заморочуюсь — сію, яке є. При посіві вношу 50 кг нітроамофосу на 1 га», — розповів власник господарства Олександр Петренко.

Читати по темі: Технологія вирощування сої: основні аспекти, поради науковців та досвід практиків

Фермер пояснив, що завдяки технології no-till міжряддя вкрите мульчею, тому бурʼяни відсутні. Тож лише за потреби вносять страхові гербіциди.

«У «ноутільщиків» специфічні умови, які потребують особливого підходу до застосування гербіцидів. Ґрунтовий гербіцид для ефективної дії має контактувати з ґрунтом та вологою. Він потрапляє на землю, розчиняється і починає діяти. Коли бур'ян проростає, то потрапляє в зону дії гербіциду, який його знищує. Однак, у ноутільщиків є проблема — неможливо нанести ґрунтовий гербіцид безпосередньо на ґрунт, оскільки він залишається на рослинних рештках», — пояснив менеджер з розвитку технологій в східному регіоні компанії LNZ Group Віталій Брашован.

Відповідно, при технології no-till гербіцид не контактує з ґрунтом і не діє. Тому фахівець рекомендує після посіву на третій-четвертий день внести гліфосат, щоб знищити бур'яни, які з’явилися до сівби. 

«Внесення гліфосату дозволяє основній культурі, такій як соя, кукурудза чи соняшник, розвиватися без конкуренції. У лінійці компанії LNZ є три продукти для цієї задачі: НапалмНапалм Форте та Напалм Супер, які прекрасно справляються із цією роботою», — порекомендував фахівець.

 

Олена Басанець, SuperAgronom.com