25 червня 2024, 12:16, Урожай

Фермерське господарство на Чернігівщині мусить рятувати урожай картоплі — зливи підтопили поля

Про це повідомляє Суспільне.

Як розповів генеральний директор СТОВ «Десна» Микола Пономаренко. У 2024 році він почав садити картоплю раніше, ніж зазвичай, — 31 березня. За солвами керівника підприємства, цього року тут посадили 18 сортів картоплі.

А зараз картоплю рятують від наслідків злив, що були на Чернігівщині у червні.

«На одному з полів, наприклад, випало 104 міліметри опадів. Рельєф поля такий, що у низинах збирається вода, тож викопуємо водовідводи, спускаємо воду, дискуємо, щоб швидше підсихало», — каже головний агроном господарства Роман Лютий.

За його словами, надмірне зволоження загрожує поширенням на картоплі хвороб.

«Щодня моніторимо стан посадки, щоб не допустити проявів хвороб, і робимо превентивні обробки від фітофтори. Фітофтора, як розвивається на рослині, — знищує надземну частину, йде в бульби, заражає. Картопля тоді втрачає врожайність, якість», — пояснює Роман Лютий.

Микола Пономаренко каже: для посадки картоплі вони використовують особливу технологію.

«Голландська технологія — де посадка робиться комплексом, за один прохід з гребнями. Ця технологія дозволяє картоплі вижити у цих аномальних погодних умовах, які склалися в нас. Обтікає по гребню вода і по міжряддях йде в низинні частини», — пояснює він.

Незважаючи на погодні умови, розповідає фермер, урожай картоплі цього року можуть розпочати збирати вже після 18 липня.

«Вже картопля є, якщо підкопати і глянути, вже її можна копати. Але ще треба дати їй розвиток», — каже Микола Пономаренко.

Загалом фермер обробляє півтори тисячі гектарів земель на Чернігівщині, з них 215 гектарів засаджено картоплею. У 2023 році, розповідає Микола Пономаренко, збували врожай в різні регіони України.

«Недостатньо картоплі в Україні було і український ринок її спожив. Також дуже багато на ЗСУ ми поставили.  А в 2024 році збут картоплі залежатиме від врожаю», — додає фермер.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Картопляний День поля: три схеми захисту — на будь-який «гаманець»